Eventyr som problemløser


Fortellinger og eventyr skaper magi i hverdagen, det lager nye veier, kanaler og stier inne i hjernen vår.

Barna våre får en kjempegave når vi gir dem små fortellinger og anekdoter fordi det

🌻utvikler og utvider deres verden av fantasi og kreativitet

🌻utvikler og utvider deres nysgjerrighet og vitebegjær

🌻utvikler og utvider deres ordforråd og deres skriftlige og muntlige fremstillingsevne


All verdens moral og etikk kan pakkes inn i eventyr og fortellinger. Alle eventyr og fortellinger har som oftest en moral i seg - og det kan brukes for alt det er verdt.

Tenk at du er skikkelig irritert og oppgitt på noe som barnet ditt eller partneren din gjør - og istedenfor å mase, irrettesette eller kritisere, så forteller du et eventyr eller en anekdote som illustrerer situasjonen. Det er faktisk mye mer virkningsfullt fordi det appelerer til alle sansene og fantasien vår og dermed treffer en annen sted i hjernen og kroppen vår, enn det kritikk gjør.

Mens masing og kritikk går rett inn til reptilhjernens forsvarsmekanisme, og til kamp, flukt og forsvar, likegyldighet og shutdown, så vil et illustrerende eventyret gå inn til kreative delen av hjernen vår og kunne føre til endring og kreativ problemløsning.


Høres ganske magisk ut 🌟

Mer tidkrevende å bruke fortelling og eventyr, enn å kaste ut en kommentar "Æsj - nå må du rydde opp etter deg!!" Men i lengden så er det verdt det - jeg lover!!Et eksempel:

Du er irritert over at barnet ditt roter - det ligger klær strødd utover i huset, leker flyter utover gulvet og skitne tallerkner og glass blir stående akkurat der de sist ble brukt.

Dette er definitivt en kilde til mas, bebreidelser og kritikk.

Tenk deg at du dikter opp et eventyr om en liten prins. Denne prinsen ville aldri rydde - det lå hauger av klær, leker og skitne tallerkner rundt han.

Beskriv hvordan det ser ut, hvordan det lukter, lydene rundt, hvordan prinsen har det (trist? likegyldig? savner noe?).

Dess mer vi appelerer til sansene våre - dess mer stimulert blir hjernen vår og fortellingen setter seg mer i kroppen.

Hva skjer så?

👑 Fryser prinsen fordi han ikke har flere klær å ha på seg og det er en skikkelig kald vinter?

👑 Blir han sulten fordi han ikke får spist fordi alt er skittent?

👑Blir han ensom fordi ingen vil besøke denne bortskjemte prinsen som har det så rotete?

👑 Blir han fortvilet fordi han ikke finner favorittleken sin opp i alt rotet?

Husk at dette ikke er en fortelling om barnet ditt direkte, men om den lille prinsen, så det er ikke sårende eller nedsettende det du legger til i denne delen av historien.

👑 Kanskje kommer rotetrollet på besøk fordi han liker skitt og rot - og det blir ordentlig ukoselig for prinsen?

👑 Kanskje kommer det så mange mus og rotter som flytter inn og lager små hus og reder inne i klærne og elsker å spise av matrestene på de skitne tallerknene?

Her kan du virkelig sette fantasien din, og barnets, i sving.

🌟Avslutningen kan være at prinsen ryddet og ryddet og vasket og vasket og humøret steg i takt med at gulvet kom til syne og det luktet friskt som sitron, og solen fyller alle rommene og så får prinsen kanskje et uventet besøk...? Eller at hele familien til prinsen setter på en sang de liker skikkelig godt og rydder og vasker sammen, for det er kanskje noen andre i huset som også har det rotete?


Når du dikter eventyr er det morsomt å ta med barna på utforming. Står du fast så hjelper barna deg videre: "Hvem tror du kom på besøk?" eller "hva tror du skjedde så?"

Hvis du ikke føler deg trygg på å fortelle eventyr, så lån en bok som passer. Albert Åberg-bøkene tar for eksempel opp mange hverdagssituasjoner som er kjempefine samtale-startere.


Det var slik eventyr ble brukt før i tiden - rundt leirbålene og foran peisen inne i stuen - for å ta opp store og små dilemmaer, utfordringer og irritasjoner, uten å skape direkte syndebukker og krenkelser. Det er så effektivt og virkningsfullt. I ettertid kan du henvise til den lille prinsen, med et lite smil om munnen, hver gang du kjenner at rotet tar overhånd i hjemmet.


Lykke til 👑🌟🌻7 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Instagram Social Ikon